Блог статия #19
Дата: 25 Jun 2018 14:01
Прочитания: 12556
Автор: Даниела

Какво лекуват минералните води в различните части на България?

България е известна със своите минерални извори, чиито води помагат за лечението на много различни болести. Според различните болежки зависи дали човек ще трябва да се къпе във водата или да я пие, но за да бъдат оптимални резултатите от лечението, трябва да се знае къде минералната вода какво лекува. 
Минералните извори в България са много и съставът на водата в тях може да спомогне за намаляване на излишните килограми или за по-бързото зарастване на счупена кост. И докато подобно лечение дава наистина благоприятни резултати, лекарите все пак съветват водата да се пие на малки глътки и в ограничени количества, за да не се постигне обратен на желания ефект.

Банкя
Този известен с минералните си извори град е разположен в подножието на планина Люлин, в красива котловина. Намира се на 17 километра от София и е обявен за екологичен резерват. От хидротермалното находище в града извират няколко естествени и сондажни източника, от които температурата на водата е между 36.5 и 37 градуса по Целзий, а общият дебит е 24 литра в секунда. Водите от всички източници са с ниска минерализация, с ниска твърдост, без мирис, без цвят и напълно бистри. Имат много приятни питейни и вкусови качества, което ги прави отлични за пиене. Подходящи са за лекуване на заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в обмяната на веществата и смущения на нервната система.

Велинград
Местоположението на града е в Западните Родопи на 750 метра надморска височина в долината на река Чепинска. Намира се на 81 километра от Пловдив и 196 километра от Смолян. Минералните извори са с температура от 28 до 86 градуса по Целзий. Най-известните от тях са Каменица, Чепино, Драгиново, Варварски бани и Лъджене 1 и 2. Общият брой минерални извори във Велинград е около 80, с дебит на водата от 170 литра в секунда. Тези многобройни извори съчетават лечебните свойства на минералните води в Баня, Хисаря и Наречен. Лекуват ставни и белодробни заболявания, гинекологични проблеми и стерилитет, неврологични заболявания, както и заболявания на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Във Велинград почти всички хотели са захранени с минерална вода.

Девин
Балнеолечебният курорт Девин е разположен в централната част на Родопите и е един от най-популярните в България. Лечебните му минерални води извират от няколко извора с голям дебит, които са открити чрез дълбоки сондажи. Температурата на водата е между 16 и 72 градуса. Подходяща е за лечения на заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат.

Момин проход
Този балнеологичен и климатичен курорт е разположен в югозападната част на Средна гора. Намира се на 83 километра от Пловдив и на 73 километра от София. Градът се слави от древни времена със своите лечебни минерални извори, открити още по времето на Римската империя. Към наши дни има девет извора с температура на водата от 56 градуса по Целзий, събрана в един голям воден басейн. По радиоактивност водата в Момин проход е втора в България (след тази в Нареченски бани), трета в Европа и на двадесет и пето място в света. Лекува неспецифични хронични заболявания на дихателната система, заболявания на централна и периферна нервна система, както и кожни, чревни и дегенеративни ставни заболявания. Лечението на постполиомелитни състояния при децата също се повлиява добре от минералната вода в курорта.

Павел баня
Популярният курорт е разположен насред небезизвестната Розова долина, само на 18 километра на запад от Казанлък. Дължи своята известност на термоминералните си води, които се открити и използвани за лечение на различни заболявания още през древността. Минералните води бликат от седем хидротермални сондажни източника и имат температура от 50 до 61 градуса по Целзий и общ дебит от 16 литра в секунда. Водата е с ниска минерализация, ниска твърдост и лека алкална реакция. Курортът има и два хидротермални източника, чиято минерална вода е нерадонова и с по-ниска температура от 31 градуса по Целзий. Всичките води са без цвят, напълно бистри и с много приятни вкусови и питейни качества, което ги прави отлични за пиене. Лекуват увреждания и заболявания на периферната нервна система, травми на централната нервна система и най-вече на гръбначния мозък, ортопедични заболявания, дегенеративни неврологични заболявания и други по-дребни заболявания като кариер и гингивит.

Сандански
Това е международно известен балнеолечебен и климатичен курорт, разположен в Югозападна България, в подножието на Пирин планина. На територията му има шест минерални извора, чиито води лекуват белодробни заболявания от нетуберкулозно естество, заболявания на горни дихателни пътища и възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Сапарева баня
Курортът е разположен в котловина между планините Верила и Рила, на левия бряг на река Джерман. Освен една от най-горещите минерални води (103 градуса по Целзий), Сапарева баня се гордее и със своята ледено студена и чиста планинска вода, която е отлична за пиене. В центъра на града извира единственият гейзер познат на Балканите. Минералната вода в този балнеолечебен курорт лекува заболявания на периферната нервна система, на опорно-двигателния апарат, на гръбначния стълб, както и гинекологични, кожни, ортопедични и дегенеративно ставни заболявания.

Хисаря
Още един международно известен балнеолечебен курорт, който е разположен в южната част на Средна гора. Намира се на 42 километра от Пловдив. Хисаря разполага с 22 минерални извода, от които 16 са естествени, а 6 сондажни. Температурата на водата е от 37 до 51 градуса по Целзий и с общ дебит от 4000 литра в секунда. Водата е със слаба минерализация, с приятен вкус, без цвят или мирис. Може да се ползва за ежедневно пиене или за лечение на стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, урологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, гинекологични и стоматологични заболявания, профилактика на зъбите от кариер, хронично натравяне с тежки метали и лекарствени средства. И в този град почти всеки хотел е захранен с минерална вода.

Това са едни от най-известните и посещавани курорти с минерални изводи в България, но това, което малко хора знаят е, че на територията на страната има над 225 места с находища на минерална вода. В Южна България са познати над 148 минерални извода, а в северната част над 77. И като изключим известните на всекиго курорти, в Родината ни има и по-неизвестни места, които предлагат не по-малко подходяща за лечебни цели минерална вода. Нека ви представим и някои от тях:

Брезник
Мястото е известно с уникалната си минерална вода, която има много високо съдържание на желязо. Водите от местност Лесков дол, която се намира близо до града, е наричана Светата вода, като нейната минерализяция е от 4.5 до 8.2 грама на литър. Благодарение на високата концентрация на двувалентно желязо в нея (0.8 грама на литър), тя е подходяща за покриване на дефицит на желязо в организма. 

Върбица
В община Върбица има два източника на минерална вода. Първият е лечебен извор с минерализация на водата от 1.2 грама на литър и съдържание на сероводород и калциеви йони (109 милиграма на литър). Водата се използва за пиене и дори се е бутилирала и продавала. Водата от вторият източник, който е сондажен, е студена с висока минерализация от 13.1 грама на литър. Тя съдържа бромид и йодид и е подходяща след загряване за балнеолечение.

Златоград
Река Ерма носи минерални води и е един наистина интересен природен феномен. Водата е с температура от 87 градуса по Целзий и има висока концентрация на метасилициева киселина, флуорид и минерализация от 1.5 грама на литър. 

Летница
Минерализираната хипертермална вода в Крушуна (с минерализация от 11.5 грама на литър) не се среща често на територията на България. Тя съдържа голяма концентрация на сулфатни, натриеви, хидрокарбонатни, калциеви и магнезиеви йони. Богата е и на бромид и йодид. Водата има ценни лечебни свойства и е подходяща както за пиене, така и за външно балнеолечение и дори лекуване чрез инхалации, иригации и други процедури, които могат да се изпълняват и в домашни условия.

Царево
Минералната вода е термална с температура от 20 градуса по Целзий и с дебит от 3 литра в секунда. Минерализацията й е 1 грам на литър. Характеризира се като флуорна и съдържа метаборна киселина. Използването на минералната вода за лечебни цели може да дообогати една евентуална почивка в този известен Черноморски курорт. 

Ако искате да посетите някои от тези места, се възползвате от страхотни оферти на сайта HoteliBulgaria.com

Сподели: