Блог статия #8
Дата: 09 Apr 2017 11:16
Прочитания: 32666
Автор: Даниела

Минералната вода в България – къде какво лекува?

Минералната вода в България – къде какво лекува?

Ако все още не сте запознати, България има множество минерални извори разпръснати из всички точки на страната. Минералната вода е един натурален лек против много болести, в зависимост от това дали тя се приема в организма като напитка или се използва за освежаваща баня. Като всяко лекарство, минералната вода също има своите различия и е добре да знаете къде какво лекува.

Лечебните свойства на минералната вода варират от простичкото сваляне на някой друг килограм, до забързването на заздравителният процес на някоя счупена кост. Минералната вода е препоръчвано средство за борба с болестите от много лекари, които съветват пациентите да не прекаляват с приемането на твърде много от нея в организма, защото могат да се получат странични ефекти.

Минералната вода в Банкя и лечебните й свойства

Град Банкя се намира само на 17км от София в полите на Люлин планина. Минералната вода печели статута екологичен резерват на градчето. Общият дебит на естествените и сондажни хидротермални източника в района е 24 л/сек, като температурата на водата е между 36,5° и 37° по Целзий. Всяко находище на хидротермални източници в района има ниска минерализация, приятни питейно- вкусови качества, няма мирис, нито цвят, като е с ниска водна твърдост и водите са хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви.

Водата тук е подходяща ако имате проблеми със сърдечно- съдовата система, затруднена обмяна на веществата и проблеми с нервната система.

Минералната вода във Велинград и лечебните й свойства

Намиращ се на 81км от Пловдив и 196км от Смолян, Велинград е разположен в живописната долина на р. Чепинска, в Западните Родопи на височина 750 м. Находищата на извори в района имат голяма вариация в температурата- от 28 до зашеметяващите 86° С. Термоминерални находища открити до момента са точно шест- Варварски бани, Драгиново, Каменица, Лъджене 1 и 2, както и Чепино. Известен факт е, че местността е позната с множеството си извори, които надхвърлят 80, като общият им дебит е 170 л/сек. Те комбинират едновременно лечебните възможности на някои други популярни извори в България като Наречен, Баня и Хисаря. Всички извори са обогатени с газ радон, сероводород, сяра, дори и хидрокарбонатни и силициеви съставки.

Лечебните извори са превърнати в курорт, който специализира в лечението на множество ставни, белодробни, гинекологични, дори и неврологични проблеми. Водата действа благоприятно също и на стомашно-чревният тракт, черният дроб и бъбреците.

Минералната вода в Девин и лечебните й свойства

Разположен в централната част на Родопите, в град Девин има действащ балнеолечебен център. Множеството извори в района се славят с огромният дебит, като те са открити чрез дълбоки сондажи. Голяма вариация в температурата на изворите е уникална- от скромните 16 до впечатляващите 76° С.

Курортът специализира в лечението на проблеми с опорно-двигателния апарат, също и на нервната система.

Минералната вода в Момин проход и лечебните й свойства

Намиращ се на 83км от Пловдив, и 73км от София, лечебният курорт в градчето се намира в разклонения на югозападна Средна гора. Момин проход носи велика история, тъй като изворите му са били използвани векове назад, чак до Римската империя. Температурата в момента е 56° С, като изворите, които са 9 на брой са обединени в един голям водосборен басейн. Радиоактивността на водата в района заема двадесет и пето място в световната ранглиста, трета в Европа, а в България е на втора позиция, след Нареченски бани.

Хора, които страдат от хронични неспецифични заболявания, свързващи се с дихателната система, както и проблеми с централната и периферна нерва система, могат да открият лек тук. Водата има благоприятни свойства дори и върху чревната флора, кожата и ставите, като проблеми свързани с тях могат да бъдат редуцирани. Често в курорта постъпват деца страдащи от постполиомелитни състояния.

Минералната вода в Павел баня и лечебните й свойства

Западно от Казанлък, на само 18км от там, се намира курортът Павел баня, заобиколен от красотата на Розова долина. С термоминералните си води, мястото открива приложение от местните ще преди Новото време. Минералните извори намират своя път на повърхността от сондажни, както и естествени хидротермални източници. Аналогичната физико-химична характеристика на водата е следната

·         1 400 000 л в денонощие, което прави общият дебит 16 л/сек
·         температура от 50° С до 61° С.
·         лека алкална реакция (рН 7.6).
·         ниска минерализация (0.650–0.671 г/л).
·         ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води.

Изворите са хидрокарбонатно-натриеви, силициеви и умерено до силно флуорни, както и  леко радонови. Нерадонова минерална вода се открива в два от хидротермални източника, като един по- малък има по-ниска температура на водата – 31° С. Водата във всеки извор има приятни питейно-вкусови качества, като са безцветни, с леко доловим мирис на сероводород, заради сулфидите намиращи се във водата(3 г/л).

Курортът предлага лечение на периферната нервна система,  вертеброгенни заболявания, което включва: травматични увреждания на периферната нервна система, дискови хернии, спондилоатроза, спондилолистези, сколиози, радикулити, стеснения на гръбначно-мозъчния канал. Още множество заболявания биват третирани, като например ортопедични заболявания, ревматични увреждания на централната нервна система и дегенеративни неврологични проблеми.

Минералната вода в Сандански и лечебните й свойства

Този балнеолечебен курорт, се слави не само в България, а дори и извън пределите и. Намиращ се в склоновете на югозападен Пир, курорта е в близост до долината на р. Санданска Бистрица. В местността действат 6 минерални извори, като водите им са сулфатно-натриеви, хидрокарбонатно-силициеви и флуорни.

Хора страдащи от заболявания свързани с горните дихателни пътища от нетуберкулозно естество, белите дробове, както и възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Минералната вода в Сапарева баня и лечебните й свойства

Намиращ се в красивата котловина между планините Рила и Верила, този балнеолечебен курорт ще ви изненада със забележителната температура на водата, достигаща удивителните 103°. Мястото също е дом на единственият гейзер намиращ се на Балканският полуостров. Тъй като Сапарева баня се намира в близост до левия бряг на р. Джерман, тук можете да се насладите на изключително чистата питейна вода, извираща директно от планината.

Можете да намерите лечение на заболявания като посттравматични състояния, такива на а периферната нервна система и гръбначния стълб, засягащи кожата, ставите, опорно-двигателния апарат. Водите имат лечебни свойства, които ще спомогнат дори и за гинекологични заболявания.

Минералната вода в Хисаря и лечебните й свойства

Последно в листа е отново международно признат балнеолечебен курорт, намиращ се на 42км от Пловдив, в склоновете на южна Същинска Средна гора. Балнеолечение в страната води началото си именно от тук, като Хисар става главен действащ център. Със своите забележителни 22 минерални извора- 16 от които естествени, а останалите добите чрез дълбоко сондиране, имат варираща температура на водата от 37° С до 51° С, като общият дебит е зашеметяващите 4000 л/сек. Слабата минерализация- 0,257 г/висока стойност на рН – 9, водата няма мирис, нито цвят, с приятно изненадващ вкус, алкална е, както и флуорно-силициева, натриева, хлорна и хидрокарбонатно-сулфатна.

Лечебните води помагат за заболявания свързани със стомашно чревния тракт, като бива приемана директно в организма за профилактика. Минералната вода в района може да спомогне за смекчаването на бъбречно-урологични заболявания, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати, профилактика на зъбни кариеси и всякакви стоматологични проблеми, гинекологични и засягащи опорно-двигателния апарат заболявания, както и жлъчно-каменна болест.

Сподели: