Блог статия #7
Дата: 05 Apr 2017 14:55
Прочитания: 9829
Автор: Даниела

Защо наричат Велинград българската СПА столица?

Велинград е основан през 1948 година, когато с решение на местната власт се обединяват три села – Каменица, Чепино и Лъжене. Разположен в северозападната част на Родопите на височина от 750 метра в красивата долина на Чепинската река, градът има над 26 хиляди жители. Заради стратегическото местоположение, градът е с много благоприятен климат – зимата е мека и топла, а лятото прохладно.

Велинград е известен с осемдесетте си лековити извори с минерална вода, които още от годините на социализма го превръщат в предпочитан курорт. Градът е известен и с една невиждана в друг български град забележителност – карстовият извор Клептуза, от който всяка секунда излизат от 580 до 1180 литра вода.

От началото на новото хилядолетие Велинград търпи голямо развитие и става все по-популярна туристическа дестинация не само за българи, но и туристи от цял свят. Курортното градче е изпълнено с четири и петзвездни хотели, които предлагат и СПА процедури. Заради високата конкуренция, всеки хотел се стреми да предлага конкурентни цени и всякакви услуги и спа процедури, за да спечели повече гости. Процедури за подмладяване, разкрасяване, отслабване, укрепване на тялото и духа. През 2006 година Велинград беше обявен за „СПА столица на България“ от Асоциацията на българските хотелиери и ресторантьори.

Ако сте решили да се уверите лично какво може да ви предложи Велинград, вероятно още с пристигането ще останете впечатлени от две неща – многото възпоменателни плочи и паметници, сред които кръстницата на града – известната партизанка Вела Пеева, и второто – зеленината. Дори да се разхождате из града през най-слънчевите и топли летни дни, вие ще чувствате прохлада, защото навсякъде има дървета и зеленина.

В случай, че вече имате някакви планове за почивката ви, не бързайте с изпълнението им, защото много вероятно е басейнът в хотела, в който изберете да отседнете, да ви плени до такава степен, че да не искате да се откъснете от него. Все пак водата в хотелите във Велинград е минерална и лековита, а потапянето в нея може да бъде истинска наслада за тялото и сетивата ви. Всъщност басейните на много от хотелите не случайно са разположени в близките горички, под сянката на дърветата и свежия въздух. Гледката от тях също не е за изпускане - да се излегнете на шезлонг и да гледате Родопите е нещо наистина невероятно.

Когато решите, че сте готови да разгледате местните забележителности, можете да започнете от известното езеро Клептуза, за което стана дума малко по-нагоре в статията. Имайте предвид, че самото езеро е малко отдалечено от центъра на Велинград, но ако ви се разхожда можете да отидете и пеша до там. Пристигайки до самото езеро, освен смайващите гледки, можете да покарате водно колело из него, или да се отдадете на релакс и вкусни ястия и напитки в близките заведения. Имайте предвид, че езерото изобщо не е дълбоко, водата е не повече от половин метър, така че вариантите да поплувате в него отпадат. Заради кристално чистата вода, дъното на езерото се вижда напълно ясно и сами ще можете да се уверите в нашето твърдение за дълбочината. Въпреки че къпането на възрастни в езерото няма как да стане, децата често се изкушават и особено през летния сезон е напълно вероятно да видите как те са във водата и се пръскат и играят. Ако пътуването ви до Велинград е семейно и сте с деца, можете спокойно да ги пуснете да поиграят в езерото. Тъй като водата извира изпод земята, имайте предвид, че е доста студена, така че не е добре да ги оставяте за дълго в нея.

След приключенията около езерото Клептуза, можете да направите опознавателна обиколка на града като започнете от главната му улица на центъра. Препоръчваме ви да я посетите привечер, когато е наистина оживена и ще ви завладее напълно. По улицата ще намерите много заведения, всяко от които предлага вкусна кухня и любимите ви напитки. Ако предпочитате нещо по-обикновено, можете да си купите нещо за хапване на крак от близките павилиони за храна. Ако ви се седи на въздух и спокойно място, можете да похапнете и на някоя от множеството интересни пейки в парка – само се пазете от големите комари, които през летния сезон са доста упорити. В случай, че искате да направите няколко (десетки, стотици) снимки на главната улица, може би и една повторна разходка през деня няма да е излишна.

Планирайки своята почивка в някой хотел във Велинград много бързо ще се уверите, всъщност още с пристигането, защо града носи приза за СПА столица на България. След като се потопите веднъж в минералните басейни ще усетите колко по-гладка и подмладена е кожата ви, а цялото в тяло ще бъде заредено с нова енергия и настроение. Когато се приберете обратно у дома, можете да разказвате на близки и приятели какво ви е подмладило и заредило така позитивно, а от тях очаквайте завистливи, но радостни погледи.

Сподели: