Блог статия #3
Дата: 12 Mar 2017 12:40
Прочитания: 59424
Автор: Даниела

Историята на магнетичното езеро Клептуза, Велинград

Има една българска легенда, която разказва приказната история на една уникална забележителност – езерото Клептуза във Велинград. Както всяка по-увлекателна история и тази се разказва за любовта в най-чистата й, невинна, неподправена и истинска форма. Легендата може и да ви звучи сходно с други, които се носят из българския край, но историята е съвсем различна и уникална.
 
Според нас, всяко едно българско сказание има своя чар и особености, затова и трябва да ги знаем, защото рано или късно може да ни се наложи да ги разкажем на другиго и така в края на краищата се оказва, че подобни интересни и стари легенди като тази за езерото Клептуза се знаят дори от бъдещите поколения.
 
Историята започва с това, как езерото във Велинград е получило името си. То е кръстено на красива и умна девойка от рода на Узите, която се казвала Клепна. Тя била толкова хубава, че нямало по-красива от нея в региона. Като всяко младо момиче с буйна кръв, тя също имала своята голяма любов – един строен момък. Те пазели връзката си в тайна и се срещали когато имали възможност в близката гора. За жалост обаче времето минавало и дошло времето Клепна да се задоми, но не по нейно желание, а по това на родителите й. Заради хубостта й, богаташ от съседното село я харесал и родителите й решили да му я дадат. Като всеки човек с пари по онова време, и този мъж имал всичко, но не и сърце и чувства. Той бил студен като камък и нямал душа, затова Клепна била против да му стане невеста. 
 
Хубавото момиче решило, че ще избяга и ще отиде при любимия си, който също имал готовност да я отведе надалеч. За да стигне до него Клепна трябвало да мине през гората, но по същото време там имало и османски войници. Първото нещо, което забелязали е колко е красива девойката, затова я подгонили. Тя успяла да се скрие, но нямала късмет и бързо била открита от тях. Разбирайки, че ще бъде заловена, тя се помолила на Господ да не я дава на османските войници и се зарекла, че пред това предпочитала земята да я погълне. Господ откликнал на молитвите й и внезапно земята под нея се отворила и младата Клепна потънала. За да накаже преследвачите й, Господ направил така, че от дупката да бликне вода и така ги издавил до един. Така се образувало езерото Клептуза, което и до днес е красиво, колкото е била красива и младата Клепна от рода Уза.

Сподели: