Блог статия #17
Дата: 09 Mar 2018 14:07
Прочитания: 5218
Автор: Даниела

Топ десет плажни дестинации в Турция

Топ десет плажни дестинации в Турция

 

В Турция могат да се намерят множество отлични места, които са подходящи за почивка на плажа. Част от тях са насочени към семействата, други са идеални за хората, които искат да си починат, а се намират и такива, перфектни за любителите на по-активните ваканции.

 

Полуостров Бодрум

От доста време елитът на Турция обожава каменистия и красив полуостров Бодрум. Той е обсипан с маслинови горички. На места могат да се видят красиви куполовидни резервоари, останали от Османската епоха. Естествено, това че турският елит е привлечен към полуострова си има и недостатък - силното туристическо застрояване, но поне то е било извършено с вкус. Главният град е Бодрум - той е напълно в бяло и се намира около превъзходния замък на Свети Петър. На полуострова не само ще отриете множество красиви плажове, тук също така имате голям избор измежду възможности за уиндсърфинг. Част от хотелите в Бодрум разполагат със собствени плажове, допълнително имат басейни, СПА комплекси и ресторанти. Това е чудесно място за прекарване на изискана ваканция.

 

Калкан

В миналото Калкан е бил риболовно селище, влизащо в състава на Гърция. Но в последствие не само, че става част от Турция, но се превръща в бохемски курорт, в който артистите от страната се скривали от напрегнатия живот в големите градове. Въпреки това преображение обаче част от миналото му още са видими. Множество туристи идват тук, привлечени от завладяващата обстановка. Тук шик на атмосферата придават и хълмовете, малкото яхтено пристанище, срещу което се намира живописен бар, както и шикозните кафенета, заедно с уютните ресторанти. Тук няма да срещнете клубове или шумни барове. Малкото селище се намира в близост до Капутас и плажовете на Патара. Един чудесен хотел е Courtyard at Whitehouse. Той се състои от 6 стаи, разделени в 3 сгради в стил от 20-те години на 20-ти век. Те обграждат елегантния двор, предлагащ прохладна сянка, а местоположението на хотела също е чудесно - тиха уличка, намираща се в самото сърце на старото селище.

Патара – най-дългият плаж в Турция

Белият пясък, нежно покриващ широка брегова ивица, е най-красивият и най-дългият плаж в Турция. Плитчините са топли и подходящи за деца, а по плажа има множество пясъчни дюни. Застрояването в югоизточния край е ограничено до плажно кафене, където не само можете да си купите напитки на разумни цени, но можете и да наемете шезлонг и чадър. До него се достига през руините на древен римски град, запазен в дюните. Хотелът Patara Viewpoint е чудесно място, откъдето да се насладите на почивката си в Патара, понеже се намира на тих хълм зад руините. Предлага както басейн, така и безплатен превоз както до, така и от плажа, а по желание има и седмично барбекю.

 

Анталия

Анталия е превъзходно място за почивка в Турция както и за туристите, които имат желанието да се потопят в традиционна средиземноморска ваканция, докато в същото време се наслаждават на възможности за пазаруване и нощен живот. Множество ресторанти, клубове и барове ще откриете в старата част на града, която е оградена със стена. От друга страна, чудесни магазини и нови молове, които разполагат с кина, са разположени в предградията. Тук се провеждат ежегодни фестивали на киното и пианото. Градът е добре познат на любителите на операта, класическата музика и на балета. Su Hotel е хотел, държащ на концепцията “изцяло в бяло”. Той се намира на чудесно място - точно където варовиковите скали на Анталия и голямата крива на плаж Konyaalti се срещат. Предлага живописна гледка – от басейна му се открива изглед към синия гълф и планините на Лусия. Освен това тук всичко е в бяло - подовете, стените, дори телевизорите – а това е уникално преживяване.

Лагуната Йолюдениз

Тази лагуна краси Турското министерство на Културата, както и промоционалните плакати за туризма. Освен това е на кориците на не един наръчник за повече от 30 години. Това е същински непокътнат рай, благодарение на красотата си, близостта си до планината и наличието на множество борови горички. Тук застрояването не е променило удивителния вид на лагуната и нейните околности. На лагуната Йолюдениз можете да плувате в лазурните води, да отидете до съседния бряг или да си направите разходка с лодка до плажа на Butterfly Valley. Oyster Residences е чудесен хотел на това място, който е комплекс от 26 стаи, притежава басейн и е обграден с богата растителност.

Алания

Този възхитителен град се намира в подножието на висока скала, увенчана с цитадела, над Средиземно море. Зад него са планините Таурус, а дългите плажове около града са удивителни, въпреки застрояването. Някога тук са живели пиратите от Римската ера. Градът е бил важно и голямо селище през ерата на Селджукските турци. Следователно, тук ще откриете множество исторически забележителности. Имате възможност да се разходите с лодка около скалата или да плувате от плажовете на запад и изток. Ако искате да се насладите на стария град, идеално място, от което да направите това, е бутиковият хотел Villa Turka. Той е изграден в дизайн от османската епоха. Намира се под древните стени на града върху скалата. От него се откриват живописни гледки към морската повърхност.

 

Сиде

Сиде се намира на скалист полуостров с изящни плажове с бял пясък. Този курортен град е сред най-привлекателните по средиземноморското крайбрежие на страната. Рибарски къщурки и древни Гръцко-Римски храмове са сгушени в старата част, около която се извисява градската стена. Извън стената се намира Римския театър, който и до днес бива използван за концерти, както и множество руини. В Сиде има разнообразни ресторанти, барове, клубове и магазини. Един страхотен хотел, който е само за двойки, е Barut Andiz – той е близо до стария град и предлага лесен достъп до древните руини. Дори можете да се разходите до храмовете на Аполо и Атина, следвайки стъпките на една много известна двойка, а именно Антоний и Клеопатра.

 

Чирали

Чирали е насочен към тъмно синята морска повърхност, а зад него се намират планини, изпълнени със смърчови гори. Градът е потопен в маранята на живописните цитрусови горички. Тук застрояването е предмет на най-строг контрол. Плажът му е основно място за гнездене на дървените костенурки, които са застрашен вид. Освен това тук ще намерите романтичните руини на древен Олимп, които са обрасли с растителност. В Чирали може да се намери спокойствие и душевно равновесие. Myland Nature Hotel е хотел, в който се дава голямо значение на йогата и органичната храна. Всяка сутрин се провеждат йога сесии, а при поискване се предлагат курсове по фотография.

 

Алачатъ

Това селище някога е било на територията на Гърция, а днес е любимо място за богатите жители на Истанбул. Придобива известност, благодарение на чудесните си калдъръмени улички и красотата на старите си къщи. Намира се на полуостров Чешме и въпреки че цените са малко високи, тук в кафенетата и ресторантите ще намерите най-добрата храна. Също така в Алачатъ атмосферата е по-автентична, отколкото в курортите, където ходят предимно руснаци, германци, британци и т.н. На ваше разположение са много бутици и галерии, а на километър и половина има чудесен пясъчен плаж. Първият бутиков хотел тук е Tas – удивително място, което е в стила на търговска къща от 90-те години на 19-ти век, и предлага 8 елегантни стаи.

 

Далян

За туристите, които искат да посетят необичайна дестинация, Далян е прекрасно място. Този град е в близост до мудната рекичка, която е изпълнена с тръстика. Наблизо са скалите, върху които някога са били издялани гробниците на древния Каунос, запазени и до днес. Наблизо са белите плажове на Изтузу – те са широко известни, понеже тук гнездят костенурки. До там се стига след половин час пътуване с лодка по реката. Изтузу се е отървал от застрояването, благодарение на това, че тук гнездят тези морски влечуги, така че пътуването по реката със сигурност си заслужава. На около километър от Далян се намира хотелът Dalyan Resort Hotel – ограден е от превъзходна природа и разполага с басейн и три отделни сгради.

Сподели: