Блог статия #15
Дата: 14 Aug 2017 18:12
Прочитания: 5461
Автор: Даниела

Пампорово - перлата на Родопите!

Пампорово

 

Курортен комплекс Пампорово се намира на 1650м надморска височина в Родопите. Над него се извисява връх Снежанка. Зимата тук е мека, а в курорта има най-много слънчеви дни сред българските планински курорти. Предимно се практикуват ски спортове, като туристическият сезон е от декември до април. Но и през летните месеци има туристи, понеже природата е изключително красива. Има ски писти и за начинаещи, и за средно напреднали, и за напреднали, и за професионалисти. Предлага се възможност и за ски бягане. Има седем на брой лифта и шест ски влека, три от които са мини влекове.

Велопарк Пампорово е с обезопасени трасета, като има к такива за начинаещи, и за напреднали. В конната база Левочево можете да пояздите кон, индивидуално или в група, като се предлагат и уроци за начинаещите. През зимата можете да се разходите с файтон или шейна.

Сред природните забележителности, намиращи се близо до Пампорово, са Орфеевите скали. Според легендата, от гледката, откриваща се от тях, черпел вдъхновение самият Орфей. Можете да посетите и кула Снежанка, от която се открива невероятно живописна гледка. Смолянските езера са отдалечени на около 20км от курорта и са изключително впечатляващи.

Наблизо е и пещерата Дяволско гърло. Легендата разказва, че през нея Орфей слиза в подземния свят, за да поиска от Хадес да върне към живот любимата му Евридика. Богът на мъртвите изпълнил молбата му, но поставил условието Орфей да не се обръща назад, ала певецът, уви, не успял да се стърпи и хвърлил поглед, за да види дали любимата му го следва, като с това я загубил завинаги. Тази пещера бива наречена така, понеже около входа си има скали, придаващи ѝ вид на зинала паст. През Дяволско гърло минава река, чийто подземен път обаче и до днес не е проучен.

Друга пещера в близост до Пампорово е Ягодинската – една от най-посещаваните в страната. Предлага невероятни гледки – пещерни бисери, както и много други пещерни образувания. На 37км от курорта пък е пещерата Ухловица, която е изключително живописна с образуванията си, които приличат на морски корали.

Надморската височина на пистите е от 1400м до 1926м и почти всички от тях започват от връх Снежанка. Освен да карате ски, можете да се забавлявате в ресторантите или в баровете, да посетите търговските центрове. Така че Пампорово предоставя чудесни възможности за всички туристи. Развлечения, забележителности, възможности за активен отдих, живописна природа, невероятно добри условия за ски, свеж планински въздух – всичко това, събрано в едно, прави курорта отличен избор за всеки един. Никак няма да съжалявате, а ще си спомняте с удоволствие за прелестните мигове, прекарани в Пампорово и околностите му.

Сподели: