Блог статия #14
Дата: 26 Jul 2017 17:26
Прочитания: 6507
Автор: Даниела

Почивка на планина, а не на море - защо?

Въпреки че повечето хора предпочитат да почиват на море, не са малко и почитателите на почивките в планината. Най-добре е когато почивките на двете места се редуват, така освен, че се разнообразяваме, заменяме събирането на витамин Д и бронзовия загар с чистия планински въздух и природа.

Истината е, че планината не е само за посещения през зимата. Лятото на планина е не по-малко вълнуващо, интересно и красиво. Всъщност една малка подробност, която повечето почиващи забравят през летния сезон е, че именно тогава почивките на планина са най-изгодни и евтини. Затова следващия път преди да се отправите към морето, независимо дали е в България, Гърция или друга страна, консултирайте се със семейството или приятелите и обмислете и варианта за планина.

Ако се чудите защо пък ви е да предпочетете планината пред морето, където всичко кипи от живот и върви на бързи обороти, това е първата причина. Почивайки си на чист въздух в планината ще имате възможността да позабавите малко темпото, да се отпуснете, да се насладите на гледките и природата, да оцените тишината и спокойствието и като цяло да се отърсите от стреса и напрежението и да си починете истински. И не, това не е нещо, което биха предпочели само по-зрелите хора, дори и младите често залагат на спокойствието, което им осигурява почивката на планина.

В случай, че обичате да снимате, рисувате или просто да радвате очите си с красиви пейзажи и гледки, планината със сигурност има какво да ви предложи в това отношение, за разлика от претъпканото и застроено море, където въпреки другите плюсове, няма как да видите подобно нещо, не и в този му чист и непринуден вид.

Ако сте от хората, на които им е писнало от напрегнатото ежедневие в големия град и търсите поне малко спокойствие – планината е вашето място. Имате изключителната възможност да си изберете тихо и спокойно място, както и хотел, в който ще ви глезят истински и да забравите, макар и за кратко, всички проблеми от ежедневието. Дори един уикенд на планина може да презареди тялото и организма ви така, както дори седмица на морето не би могло. Сами, с любимия човек, с цялото семейство или с приятна компания и къде точно – решавате единствено вие.

В случай, че никога не сте били на почивка на планина и не знаете откъде да започнете с разглеждането на оферти, ние ще ви предложим две от топ дестинациите на България.

Първата е Банско – зимен планински курорт, който едва ли има нужда от представяне, защото дори чужденците из Европа много добре знаят за него и всъщност той е един от най-добрите и най-евтините за тях. Това обаче не трябва да ви тревожи, защото особено през летния сезон Банско изобщо не е пренаселен и ще имате уникалната възможност да си починете напълно без да ви липсва нищо. Местата, които можете да разгледате тук са много, затова ако изберете тази дестинация задължително си направете списък. В Банско има множество хотели – от евтини, които могат да ви осигурят базови условия до луксозни, където наистина ще можете да се почувствате като кралска особа и да се поглезите истински.

Втората топ дестинация за почивка на планина е небезисвестният Велинград. Обикновено се знае заради множеството си минерални извори, тук освен освежаваща почивка на планина, можете да комбинирате и с различни спа процедури защото градът е именно Спа столицата на България. Посещение през зимата в никакъв случай не трябва да ви подлъгва, че ще можете да карате ски, защото дестинацията се развива най-вече като спа курорт, а не ски, но пък е факт, че почивката във Велинград се причислява към планинските. Въпреки това любителите на ските ще могат да се възползват от двете ски писти в града, които се намират в ски центъра. Ако пък прецените, че лятото е по-подходящото време за посещение на Велинград, непременно се разходете из района и вижте по-интересните за вас забележителности. Една, която горещо можем да ви препоръчаме е езерото Клептуза, чиято история можете да прочетете в нашия блог. Крепостта Цепина също е друга забележителност, която препоръчваме да посетите, но по-добре сами решете къде ще отидете и как ще бъде най-добре да оползотворите времето си докато почивате във Велинград.

Сподели: