Блог статия #10
Дата: 23 May 2017 14:40
Прочитания: 15316
Автор: Даниела

Село Огняново и неговите минерални извори

Село Огняново
 
В Югозападна България, почти на гръцката граница, ще откриете село Огняново, разположено на 12км от град Гоце Делчев. Жителите му се наслаждават на гледката на цели четири планини – Пирин, Родопи, Стъргач и Славянка. 200км го отделят от столицата София, а 40км – от Банско. Селцето е известно с балнеоложката си дейност. 540м е надморската му височина, а климатът е изключително благоприятен. На територията му се намира минерален извор, на име Мирото, който работи от древността – дори през римската епоха хората са се възползвали от лечебните сили на минералната му вода. Огняново е с отлични условия за балнеоложки, а и за селски туризъм. Природата около него е изключително живописна, въздухът – невероятно чист. Чудният аромат на акации се носи из въздуха и придава страхотна атмосфера.
 
Самите минерални бани имат няколко термоминерални извора (общо 24 на брой). Общия дебит е 102л/сек. Водата достига до температура цели 40 градуса. Извор Крайречно се разделя на две части – едната е Мирото (най-големият извор, който е и най-известен), около профилакториум Огняново; другата – в района на Градски бани.
 
17 извора съставят Мирото. Два са откритите басейни, които са и най-горещите. Тяхната температура достига до 42 градуса. За паметник на културата е обявена старата римска баня, открита на това място.
В района на Селски бани, на 600м от селото (в северна посока) е минерален извор Крайселско – образуван от 7 извора, които са със сумарен дебит от 17л/сек. Тяхната температура е доста различна – от едва 16 до цели 40 градуса. Едва се усеща мирисът на сероводород, а самата вода няма е бистра и безцветна, без бактерии и без химическо замърсяване.
Водите са със слаба минерализация и са хипертермални. Над 100 са заболяванията, които се лекуват тук. Сред тях са ендокринни, дихателни, опорно-двигателни болести, проблеми на нервната, сърдечносъдовата и храносмилателната система, както и нарушения на обмяната на веществата. Месечно, към балнеоложките центрове, има наплив от около 2 хиляди души, не само от България, но и от цяла Европа.
 
Минерални извори в Огняново
 
Мирото – така се нарича един от минералните извори в Огняново. Той бива поддържан чудесно, а водата му е доста гореща. Оформен е като открит басейн, намиращ се в края на селото. Посещаван е денонощно, като не са малко посетителите, избиращи да се къпят на лунна светлина. Входът е свободен, а водата е лековита – помага при заболявания на храносмилателната, дихателната, нервната система и редица други. Общо 17 са изворите на Мирото, като температурата на водата им е около 42 градуса по Целзий.
 
Още един невероятен минерален възел е Крайселско. Неговите води нямат цвят, а само слаб мирис на сероводород, но са бактериално и химически чисти. Общо 7 са изворите тук, като температурата на водите им е 16-40 градуса. Минерализацията им е ниска. Водата помага при урологични, неврологични, гинекологични заболявания и проблеми с опорно-двигателната система. Този минерален възел отстои на около половин километър на север от самото село.
 
Общо изворите край селото са 24 на брой, като температурата им средно е 40 градуса по Целзий, а лечебната им сила помага за над 100 заболявания. Мнозина пристигат тук, за да се потопят в лековитата минерална вода. Благодарение на тях, от 1963 г., селото е балнеолечебен курорт, посещаван и от българи, и от чужденци. Множество спа-центрове са изградени, за да поемат наплива от туристи.
 
Ако страдате от ендокринни, опорно-двигателни, неврологични, сърдечни, гинекологични, храносмилателни болести или проблеми с обмяната на веществата, то минералните извори на Огняново са изключително добро решение, тъй като термалната им вода е с лечебно действие. Потопете се в топлите води на Мирото или Крайселско, за да усетите невероятната сила на природата, да се насладите на чист въздух, приятна обстановка и лековити минерални сили.

Сподели: